15.03.2016

Наши млади истраживачи у Нишу

Професор Јовица Мишковић са ученицима наше школе основао је секцију ,, Млади истраживачи ЕТШ", са жељом да ученике кроз додатне активности упозна са чарима физике, као једне од најстаријих наука. Фокус је стављн на експерименталну физику, како би ученици заволели исту, као најкомплекснију, али и најлепшу науку. Свака природна појава може се објаснити помоћу одговарајућег експеримента, што физици даје посебну драж, а све машине и уређаји као и мерни инструменти, у свим областима науке и технике, функционишу и покоравају се законима физике.

,, Млади истраживачи ЕТШ" боравили су са својим професором 15. априла текуће године у Нишу, где су учествовали у реализацији пројекта ,, Физика у једном дану" на Департману за физику ПМФ-а. Изводили су експерименте везане за најзначајније области физике као што су: механика, оптика, електротехника, гравитационо и магнетно поље, теорија судара, осцилације и таласи, електроника, молекуларно- кинетичка теорија, јонизовани гас и др. Поред експеримената, имали су част да слушају престижно предавање академика Томислава Павловића о обновљивим изворима енергије као што су: соларна енергија, енергија ветра, хидропотенцијали, енергија плиме и осеке и нуклеарна енергија.

С обзиром на то да се необновљиви ресурси као што су: угаљ, нафта, земни гас и дрво црпе неконтролисано и њихове резерве се алармантно смањују, будућност човечанства је у поменутим обновљивим изворима. У склопу програма, академик Павловић је наше ученике и професора Мишковића упознао са принципом рада соларне електране, која је у склопу Департмана за физику и под његовим надзором и успешно снабдева њихов факултет електричном енергијом. На крају програма ,,Млади истраживачи ЕТШ", имали су прилику да упознају руководиоце астрономског друштва ,, Алфа" са катедре за астрофизику у Нишу и телескопом посматрају Сунце и остала небеска тела. Екипа овог друштва обећала је да ће да посети нашу школу и ученике упозна са најзанимљивијим достигнућима у астрофизици. Честитамо ,, Младим истраживачима ЕТШ", а особљу нишког ПМФ-а срдачно захваљујемо.