16.03.2017

Ученици наше школе у ЦЕРН-у и ове године

Ученици наше школе: Никола Илић, Димитрије Маринковић и Никола Стојановић су и ове године, са предметним наставником Физике учествовали у ЦЕРН-овом пројекту "Masterclass". Наиме, највећи истраживачки центар на свету ЦЕРН сваке године спроводи свој програм широм света.

Ове године је програмом обухваћене средње школе у Србији, а после селекције од стране ЦЕРН-а, наша школа је ушла у ужи избор, што представља посебну част за нас и нашу школу.

Ученици си имали прилику да се опробају у вештини извођења и праћења експеримента, који је изведен у ЦЕРН-у, а њихов задатак је био да на институту за Физику у Крагујевцу (одакле су имали директну везу са ЦЕРН-ом видео линком), прате ток експеримента, бележе параметре и цртају одговарајуће дијаграме. Експеримент је био везан за елементарне честице, које у данашњој науци имају велику важност. Рађено је у групама од по два ученика. Свака група је имала за задатак детектовати непознату честицу, на високим енергијама(5-10 GeV), и одредити о којој честици је реч. На крају су кроз дискусију са научницима у ЦЕРН-у, која је вођена на енглеском језику, имали прилику да сазнају да ли су детектовали праву честицу. Ученици наше школе су били веома успешни, и други по реду су успели детектовати своју честицу и одредити о којој честици је реч.

Захваљујемо се поменутим ученицима, и њиховом предметном наставнику!!!