17.03.2017

Наши млади истраживачи на фестивалу науке у Крагујевцу

Група ученика секције "МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ ЕТШ" , са својим професором Физике Јовицом Мишковић, посетили си ФЕСТИВАЛ НАУКЕ организован у Првој крагујевачкој Гимназији 17. Марта ове године.

На поменутом фестивалу биле су заступљене све области, а посебно су били вредни и креативни физичари, који су слободним посетиоцима приказали око 70 експеримената из Физике. Највећи део тих експеримената односио се на електротехнику, што је ученицима наше школе било од посебне користи. Имали су прилике да виде експерименте(и учествују у њиховом извођењу), које би могли изводити и у нсшој школи са својим предметним наставницима. Сву апаратуру на фестивалу, ученици крагујевачких школа, где су предњачиле Прва крагујевачка Гимназија и Електротехничка школа из Крагујевца, ученици си правили сами уз помоћ својих професора, и од најпростијих материјала који су свима доступни.

Наши млади истраживачи су се дивили креативносзи и маштовитости тих ученика, и њихових професора. Оно што је за њих, као ученике електротехничке школе јако важно , између осталог имали су прилике видети: мини хидроцентралу ручно прављену, магнетне особине проводника кроз који протиче струја, теслин трансформатор, колумбово јаје, низ електричних и магнетних ефеката, оптичке појаве, структуру атома, катодну цев, фото електрични ефекат...и многе друге у електроници.

Надамо се да ће наши ,,МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ ЕТШ" та драгоцена искуства са фестивала науке у Крагујевцу пренети и на нашу школу...