25.03.2016

Наши ученици у CERN-u

Највећи истраживачки центар на свету CERN сваке године спроводи програм Masterclass у свим земљама света. Ове године је одабрана баш једна мала Србија, али не случајно. Један од деветоро потписника акта о изградњи CERN-a био је наш познати физичар Павле Савић. Право учешћа у програму су имале све средње школе у Србији, које су требале аплицирати пројектом везаним за нуклеарну физику.

Аплицирало је 63 школе, а од тога је CERN одабрао само седам школа, међу којима је и наша. Ученици наше школе Мирослав Тодоровић и Никола Лазаревић са својим професором физике Јовицом Мишковић учествовали су у реализацији овог програма 23-24. Марта на Институту за физику Природно-Математичког факултета у Крагујевцу.

Слушана су престижна предавања из области нуклеарне физике, а онда су ученици (свака школа је била једна група), радили експеримент везан за детекцију елементарних честица. Наиме, ученици су из рачунског центра поменутог Института имали директну везу са CERN-om, где се експеримент изводио, а онда су ученици требали извршити обраду резултата и нацртати дијаграм расподеле, на основу чега су могли закључити коју елементарну честицу су детектовали (открили). Свака група (школа) је имала различиту честицу. Наши ученици су релативно брзо успели да обраде резултате и трећи по реду су детектовали Хигсов бозон, за шта су похваљени директно из CERN-a, одакле их је пратила екипа истраживача, која их је обавештавала дали су добили исправан резултат (честицу). Програмом у Крагујевцу руководили су др. Снежана Нектаријевић, наша позната нуклеарна физичарка, запослена у CERN-u и Проф.др. Милан Ковачевић, редовни професор на Институту за физику у Крагујевцу. Честитке нашим ученицима и предметном наставнику.